Flora și fauna insulei
Insula Tenerife este considerată ca fiind un patrimoniu comun al umanității datorită numărului însemnat de plante endemice și animale care nu se mai găsesc în alte regiuni. La nivel mondial, regiunea Canarelor se află pe al patrulea loc în ceea ce privește flora endemică. Datorită înălțimii și vârstei geologice, Tenerife poate susține o varietate mare de faună și floră.

Unele dintre ele sunt pe cale de dispariție și există numai în anumite zone, într-un număr foarte mic, iar altele se găsesc exclusiv într-o singură zona, cum ar fi, Ciulinele Argintiu (Cardo de Plata), ce se găsește doar pe vulcanul Teide sau Becomia, care crește numai pe vârfurile cele mai înalte de pe insulă.
Cele mai renumite plante sunt: “El Tajinaste Rojo” - o plantă cu flori roșii, ce ajunge până la 3 metri; “La Violetă de El Teide” - violetă de Teide, o floare ce crește între 2000-3000 metri altitudine. Exclusiv la înălțimile cele mai mari ale insulei unde condițiile meteo sunt nefavorabile, își are habitatul natural o specie endemică care crește exclusiv pe solul pietros a celor mai înalte vârfuri ale vulcanului Teide.
Datorită salinității ridicate, a precipitațiilor scăzute și a temperaturii favorabile, în zona de coastă și până la 100 metri în interiorul țărmului s-au dezvoltat plantele halofile, precum margareta de coastă. O altă categorie de plante ar fi cele care cresc în zone ferite de efectul direct al mării, de exemplu cactusul elefant (El Cardon), plantă ce poate ajunge până la 2 metri și poate fi găsită până la 1000 metri altitudine.
Zona dintre această regiune și cea muntoasă este caracterizată de arbori, arbuști, arbori Los Dragos (simbolul vegetal al insulei) și palmieri.
Cel mai cunoscut arbore de pe insula este Drago Milenario de Icod de Los Vinos ce are o înălțime de 22 metri, diametrul trunchiului de 10 metri și o greutate estimată la 70 tone.
Piscurile insulei situate la peste 1.000 metri altitudine sunt populate de pini Canarieni, specie ignifugă care datorită rășinii sale nu arde. Pinii cei mai luxurianți se găsesc în zonele La Esperanza și Icod de Los Vinos.
În specia păsărilor se găsesc, de asemenea, exemplare endemice, cum ar fi Cinteza Albastră de Teide care își are habitatul în pădurea de pini La Corona, alături de o specie mică de ciocănitoare și porumbei, Canarul de munte fiind considerat a avea cel mai plăcut ciripit.
Și în specia reptilelor se regăsesc exemplare endemice, precum “șopârla tăciune” (Gallotia Gallotti) ce poate fi observată în zona Anaga. În cazul mamiferelor, în Tenerife se pot găsi 6 specii indigene de lilieci și șoareci de câmp, aici menționând ‘‘liliacul cu urechi de aur’’ (Murcielago Orejudo dorado).
Viață marină se remarcă prin coloniile mari de balene și delfini (în partea de vest a insulei), “rechinul înger” (specie protejată), unele specii de broaște țestoase (pot fi văzute în perioada aprilie - septembrie), dintre care specia protejată “țestoasă cu cap pătrat” (Caretta Caretta), pești Grouper.
Inventarul faunistic al insulei constă în 56 specii de păsări, 13 specii de mamifere, 5 specii de reptile, mii de nevertebrate, 2 specii de amfibieni și 400 specii de pești, în afară de țestoase și cetacee.

Protecția datelor
Contactează-ne
Despre companie
Termeni și condiții
Calle Montana Clara Nr 6, C.C. Laurisilva, Local 6 I
L-D 9-21

Copyright © 2025. All rights reserved.
Bucură-te de cele mai proaspete noutăți de pe insulă și de toate ofertele noastre.
Copyright © 2025. All rights reserved.